Orthesen

Een siliconen-orthese is een hulpmiddel dat van siliconen wordt vervaardigd. Het wordt gemaakt voor voorvoetklachten of problemen aan de tenen. Het kan één specifieke functie hebben of verschillende doelen dienen:

 

  • ter bescherming
  • ter correctie
  • ter preventie

 

Door de verschillende functiemogelijkheden, ziet elke siliconen-orthese er anders uit. Ook de materiaal keuze hangt af van de functie, de vorm en het gebruik. Zo zijn er bijvoorbeeld zeer zachte, soepele materialen die een goede bescherming kunnen geven, maar te slap zijn om tenen te kunnen corrigeren.

Soorten ortheses

Beschermende siliconen-orthese:

Deze worden gemaakt om druk of wrijving van de schoenen of van de andere tenen tegen te gaan. Gevolgen van (te veel) druk en wrijving kunnen blaren, blauwe nagel, wondjes en eelt zijn, maar ook botuitsteeksels (exostosen). Er zijn diverse gebieden aan de voorvoet of tenen die door een beschermende siliconen-orthese tegen de druk en/of wrijvingskrachten beschermd kunnen worden, deze gebieden bevinden zich het meest aan de tenen (bovenop, tussen en onder), uitsteeksels aan zijkant van de voorvoet bij de grote of kleine teen en pezen op de voorvoet.

Correctieve siliconen-orthese:

Diverse standafwijkingen kunnen worden gecorrigeerd zoals klauw- en hamertenen. Men moet eerst wel uitzoeken of de betreffende standafwijking veranderd kan worden.