Ontharing / epilatie

Depilève heeft ruim 30 jaar ervaring en is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende ontharingsmerken. Door regelmatig workshops en trainingen te volgen, beschik ik over technieken om een zo pijnloos mogelijke ontharing uit te voeren en dit met producten van topkwaliteit. De verscheidenheid aan harsen maakt het ook mogelijk om elk huidtype op een juiste manier te behandelen.

 

Striphars en filmhars

Striphars kleeft zowel aan de haren als aan de huid, terwijl filmhars enkel aan de haren kleeft.

Filmhars is ook meer geschikt voor de gevoelige zones omdat deze veel zachter is voor de huid en de kans op irritaties beperkt tot het minimum. Bij het verwijderen van de haren zal de huid dus minder geïrriteerd geraken waardoor de ontharing dus minder pijnlijk is. En ander voordeel van filmhars (gelaat) is dat de huid niet beschadigd wordt en zo de kans op het ontstaan van pigmentvlekken verminderd wordt. Bovendien mag men met filmhars meerdere malen over hetzelfde huidoppervlak gaan wanneer men te maken heeft met hardnekkige haren, in tegenstelling tot striphars. Deze haren komen natuurlijk het meeste voor op de gevoelige zones zoals bikinilijn, oksels,…

Waarom het beter is om te ontharen met hars en niet met het scheermesje?

Bij scheren wordt enkel dat gedeelte van het haartje verwijderd dat zich boven het huidoppervlak bevindt. Hierdoor kunnen de haren gestimuleerd worden tot overproductie, waardoor de haren telkens sneller en dikker teruggroeien. Verder kan dit er ook voor zorgen dat er soms meerdere haren uit één haarzakje groeien.

 

Bij een ontharing met hars verwijdert men het volledige haartje, inclusief de haarwortel. Er moet dus onder de huid een volledig nieuw haar gevormd worden. Dit is dan ook de reden waarom de haren bij een ontharing langer wegblijven dan wanneer men scheert. Bovendien zullen haartjes dunner zijn en minder opvallen dan de haren die telkens worden kort gewiekt.

 

Wanneer er  nog geen nieuwe haarwortel klaar zit  tijdens een ontharing, dan is de kans groot dat het  voorgoed wegblijft. Na verloop van tijd  zal er zelfs een afname in het aantal haren te zien zijn. 

Na ongeveer 3 weken duiken de eerste haartjes terug op. Iedereen is echter genetisch verschillend en zal een andere haargroeicyclus hebben.  Andere factoren zoals zwangerschap, menstruele cyclus,… kunnen ook een invloed hebben op de haargroei. Het gros van de haren groeit meestal pas 1 à 2 weken na de eerste haartjes terug.

De lengte

De haren moeten ongeveer 3 mm lang zijn om optimaal te kunnen ontharen. Hoe korter de haren, hoe moeilijker het is om deze te verwijderen!

Ingegroeide haartjes

Deze kunnen voorkomen worden door de huid regelmatig te peelen of te scrubben. Wanneer de huidlaag te dik geworden is, kan het nieuwe haartje moeilijker doorbreken. Door te peelen of te scrubben worden de dode huidcellen verwijdert en wordt de huid soepel en dun gehouden, waardoor de haartjes de kans krijgen om door te breken.

Spataders

Bij spataders kan er onthaard worden met filmhars, omdat deze niet aan de huid kleeft. Het gebruik van striphars kan soms de situatie verergeren, vooral bij oppervlakkig gelegen spataders. Deze zijn kwetsbaarder dan anderen. Vermits striphars aan de huid kleeft, loopt men meer risico om nog meer schade aan te brengen, dan bij het gebruik van filmhars. Eventueel kan enkel het gebied rond de spatader onthaard worden met filmhars en de rest met strips.

De zon

Binnen de 48 uur na een ontharing wordt het gebruik van de zonnebank of zonnebaden afgeraden. Bij een ontharing met strips worden niet alleen de haartjes verwijderd maar ook de bovenste huidlaag, waardoor men veel gevoeliger is voor zonnebrand. Lichaamszones die net onthaard zijn, zullen dus sneller en intenser bruinen maar er kunnen hierdoor ook lelijke pigmentvlekken ontstaan.

En mijn bruine kleur dan?

Vlak na een ontharing zal men merken dat die mooie bruine huidskleur tijdelijk verdwijnt, dit heeft 2 oorzaken. Bij een ontharing met striphars wordt de huid dus ook gepeeld, waardoor de dode huidcellen mee worden verwijderd. Tevens is de doorbloeding van het huidoppervlak verstoord, na enkele minuten komt deze echter terug op gang en herstelt de kleur zich. Je bruin kleurtje wordt dus niet verwijderd bij een ontharing!

Oh nee! Uitslag!!!

Soms kan het gebeuren dat er witte puistjes optreden na het ontharen, dit is een reactie van de huid op het uittrekken van de haren. De haarwortel heeft dikwijls een grotere diameter dan de opening (porie) in de huid. Bij het ontharen wordt het haartje met de haarwortel uit deze opening getrokken. Komt er vuil, zweet- of talgresten in het haarzakje terecht, dan treedt het afweermechanisme in werking om dit te verwijderen.

Hierbij wordt er een gelige substantie (pus) aangemaakt met als resultaat de vorming van puistjes. Dit kan men voorkomen door de huid rein en proper te houden. Eventueel kan men ook gebruik maken van wondhelende en desinfecterende huidzalf.

Ook kan het gebeuren dat er rode stipjes optreden na de ontharing. Dit is ook een natuurlijke reactie van de huid op het uittrekken van de haren. Hoe gevoelig of heftig deze reactie is, is persoons- en hormonaalgebonden. Tijdens de menstruatie is niet alleen de ontharing minder aangenaam, maar is de kans op deze irritatie ook veel groter omdat de pijnreceptoren dan veel scherper staan. Ook bij iemand die zich voor het eerst laat ontharen, zal deze irritatie sneller optreden dan bij iemand die het op regelmatige basis laat doen. Hoe meer haren er staan per cm² en hoe hardnekkiger de haren, hoe feller de irritatie.

 

Normaal gezien verdwijnt de “gewone” huidirritaties na enkele uren, max. 48 uur. Indien de irritatie blijft aanhouden en er jeuk of blaasjes ontstaan, is de kans groot dat de haarzakjes ontstoken zijn. Bij mannen kan dit meer voorkomen dan bij vrouwen, omdat mannen grotere haarzakjes hebben (dus grotere wondjes) en vaker transpireren. Veelvuldig wassen met lauw water of het smeren van een zalf met zinkoxide kunnen een oplossing bieden.

 

Sommige mensen zijn echter allergisch aan colofonium of dennenhars. Zij moeten dan medicijnen nemen om de allergie te onderdrukken en het vermelden bij een volgende ontharing zodat er een colofoniumvrije hars gebruikt kan worden. Mensen die hiervoor allergisch zijn, weten dit doorgaans, want colofonium is ook aanwezig in gewone wondpleisters, kerstbomen, postzegels, enveloppen, bepaalde vernissen, lijmen en medicijnen