Orthonyxie (Nagelbeugels)

Soms krijgen teennagels een te bolle vorm, die tot vervelende klachten zoals pijn en ingroeiing in de huid kunnen leiden. Door het plaatsen van een nagelbeugel kan de nagel weer mooi vlak en pijnvrij worden.

Bolle nagels kunnen pijn gaan doen als de nagel te diep in het nagelbed drukt. De randen en hoeken van de nagel kunnen dan gaan ingroeien in de huid. 

Mensen met diabetes en reuma hebben meer kans dat ingroeiende nagels tot nare complicaties leiden, zoals ernstige infecties.

Door het plaatsen van een nagelbeugel kan de bolle nagel weer een mooie platte vorm krijgen en wordt het ingroeien voorkomen.

Ingroeiende teennagels kunnen ontstaan door slecht passende schoenen of schoenen die te weinig ruimte geven voor de tenen. Voebal-en balletschoenen zijn hier een goed voorbeeld van. De nagels worden in het nagelbed gedrukt of groeien door de zijwaartse druk uit de nagelwal. Vaak is het de nagel van de grote teen (hallux) die de grootste krachten te verwerken krijgt.

Het verkeerd knippen van de nagels  is ook een veelvoorkomende oorzaak van ingroeien in de huid.  Wanneer de nagel pijnlijk in de huid drukt, wordt deze vaak schuin afgeknipt. Dit verlicht natuurlijk de pijn wel maar maakt het probleem alleen maar erger, omdat de nagel dan dieper in de nagelwal kan groeien.

Knip de nagels recht af en laat de hoeken zo veel mogelijk intact. De nagelhoeken mogen niet ergens 'onzichtbaar' eindigen in de nagelwal; beter is het als de hoeken iets uitsteken. Soms kunnen nagels vreemde vormen hebben waardoor ze lastig te knippen zijn. 

Soorten nagelbeugels

Nagelbeugels kunnen van ijzerdraad of kunststof zijn gemaakt.

Een nagelbeugeltje van ijzerdraad wordt met een tangetje op maat gemaakt, dwars over de nagel geplaatst en met kunsthars vastgezet. De nagelbeugel duwt boven op het bolle deel terwijl de uiteinden van de beugel net onder het nagelrandje haken. Zo dwingt de beugel de nagel langzaam weer terug in een vlakke vorm. De nagelbeugel wordt steeds na een aantal weken een stukje verplaatst totdat de nagel recht is uitgegroeid en de pijnklachten verdwenen zijn.

Er zijn ook nagelbeugels van dun chirurgisch metaal en minder goed zichtbare nagelbeugels van glasvezelversterkt kunststof. In beide gevallen gaat het om een smalle strip die dwars over de nagel wordt gelijmd. De strip duwt de bolle nagel langzaam terug in zijn rechte vorm. Deze nagelbeugels kunnen meegroeien met de nagel, maar soms moet de beugel enkele keren worden herplaatst voor een goed resultaat.

Nagelbeugels

BS-spange/BS-quick

Is een vlakke, uit kunststof vervaardigde veer, optisch onopvallend, waterdicht en overlakbaar. Deze “veer” wordt over de volledige nagel gekleefd, hierdoor neemt de spange de kromming van de nagel aan. Doordat de spange weer terug wilt naar zijn oorsprongelijke vorm worden de zijkanten van de nagel opgelift waardoor de pijn vermindert of zelfs volledig verdwijnt.

De spange behoudt zijn werkkracht 4 à 6 weken. Indien de spange goed verankerd is, kan deze zelfs 3 tot 6 maanden blijven zitten, dit is natuurlijk afhankelijk van de plaats waar de BS op de nagel is geplaats.

Ideaal voor:

  •  ingegroeide en ingroeiende nagels
  •  gebogen nagels bv: tunnelnagel
  •  likdoorn/ druk in de nagelplooi

Ook geschikt voor diabetici

Luga Clip

Is een systeem om een verhoogde trekkracht aan 1 zijde van de nagel te verkrijgen. De Luga Clip is een dun, flexibel, kunststof plaatje dat op de nagelplaat wordt gelijmd.

Ook geschikt voor diabetici

 

Onyclip

Is een hard plastic gecoated stalen strip welke pijnloos op de nagel wordt geplakt. Deze strips kunnen op bijna alle nagelvormen worden toegepast. De veerkracht kan men zo sterk maken als men wenst. Als beide einden van de strip vastgeplakt zijn op de nagel, wil de strip terug buigen in zijn oorspronkelijke staat, waardoor de nagelranden naar omhoog worden getrokken. Hierdoor wordt de pijn in de nagelrand verminderd.

Niet geschikt voor mensen met staalallergie en diabetici

Ross Fräser

Bij deze techniek wordt er gewerkt met een draadspange die in de juiste vorm wordt geplooid met aan beide uiteinden haakjes die onder de laterale zijden van de nagelplaat geschoven worden. Deze nagelbeugel wordt over de nagel naar de nagelriemen toegeschoven tot deze net achter de plaats van ingroeiing zit om de nagel uit de nagelwal te liften. De spanning van deze spange wordt geregeld door een omega-vormige plooi. De uitgeoefende spanning zal ervoor zorgen dat de groei en vorm van de nagel gecorrigeerd wordt, waardoor het ook langetermijnoplossingen biedt.

Ross Fräser is de “moeder van alle draadspangen” die zijn wortels in Duitsland heeft en sinds de jaren ‘60 toegepast wordt. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds één van de meest effectieve methoden om een ingegroeide nagel te corrigeren. Helaas kan deze niet in alle gevallen geplaatst worden, is de plaatsing zelf doorgaans wat minder aangenaam en wordt deze methode afgeraden voor bepaalde risicogroepen. Indien de nagel danig kort is en de nagelhoeken volledig weggeknipt zijn, is het niet mogelijk om de spange te plaatsen. Doordat de spange over de nagel heen geschoven wordt, is deze minder aangewezen bij diabeten en bij patiënten met acute ontstekingen. 

Ora

Het ORA spangensysteem werd in 2006 ontwikkeld door de Duitse podologe Mevr. Rathenow en kent een breder toepassingsgebied dan de Ross Fräser draadspang. De ORA nagelbeugel is een tweedelige beugel die direct op de nagel wordt vervaardigd. Hij kan bij acute ontstekingen gebruikt worden, aangezien de beugel achter de plaats van de ingroeiing geplaatst kan worden zonder hem over de nagel heen te schuiven. Verder is de spanning zeer makkelijk en voorzichtig te regelen, waardoor de spange ook eenvoudig gebruikt kan worden bij ingegroeide nagels die maar aan één zijde ingroeien.